BROER HERMAN HET GROTE BED 2014
DE VERJAARDAG VAN DE VEERMAN 2016
Maria van Nassau
van Huize Ulft
Een Griekse Tragedie op locatie op Weijlands gronden rondom het leven van Maria van Nassau (1539-1599), ter gelegenheid van het eerste lustrum van de DRU Cultuurfabriek.
De voorstelling begint tegen zonsondergang aan de andere kant van de Strang: zo dicht mogelijk bij de plek waar oorspronkelijk het kasteel Huize Ulft heeft gestaan. De roeken vliegen in zwermen angstaanjagend over, op weg naar hun slaapplek.
Het publiek gaat in groepen mee om verspreid over het terrein een drietal prologen mee te maken.
Het corpus van het voorstelling vindt vervolgens plaats in de indrukwekkende SSP hal van 6000 m2 met bezielende medewerking van de mannen van het Ulfts Mannenkoor die alle liederen zingen in hun eigen Neder Saksische taal geschreven door Lucy Legeland. Het geheel speelt zich af in het indrukwekkende decor van Marieke de Jong dat voor een groot gedeelte bestaat uit opgestapelde aardappelkisten die de doden van Huize Ulft representeren en een plek met lopende banden en een grote bult zwarte grond die alle doden van de 80 jarige oorlog representeren.
Maria van Nassau baarde namelijk zestien kinderen waarvan er velen op het slagveld van de 80 jarige oorlog zullen sterven.
Het verhaal binnenshuis wordt aangeslingerd door de ogen van 'Jozef de Onnozelaar', de jongste zoon van Maria van Nassau, die altijd bij haar gewoond heeft. Zo vernemen we onder andere dat Maria in de koets door de brug zakte en dat haar twee dochters Wilhelmina en Juliana daarbij zijn verdronken. De Brugwachter zal hiervoor moeten boeten, of toch niet?
Daarbij heeft de Onnozelaar de gave van de Mauerschau: als hij op een trapje gaat staan ziet hij wat zich buiten zoal afspeelt bij bijvoorbeeld zijn broers op het strijdveld in de 80 jarige oorlog.
Daarbij horen we bij monde van de Bode, die telkens op de solex langskomt, met name de aantallen doden met betrekking tot de oorlogstaferelen in de dorpen verderop.
Het verhaal culmineert in de wens van Maria om, hoewel ze zelf Luthers is, neutraliteit te bewerkstelligen tussen de Staatsen en de Katholieken in het dorp.
In de epiloog neemt de Onnozelaar zijn dode broers en zussen mee naar de Bult waar de Weijkamps (Ja! familie van Jack) van de stenen van de ruïne van het Kasteel de eerste boerderijtjes bouwen én waar de eerste stenen voor de DRUfabriek worden gebruikt.
OPBOUW
3 Prologen
5 actes met:
het Koor
de Bode
De Onnozelaar met Mauerschau
De Epiloog
DE MAKERS
Heidi Arts: Maria van Nassau en klinisch patholoog
Jack Weijkamp: Jozef de Onnozelaar
Willeke de Boer en Elsa van Dijk:
de zusjes Wilhelmina en Juliana
Marjan Penterman: Alte Diele, assistent van Maria
Sven de Swaef: Brugwachter
Luc Onderbeke: Kunstschilder en Bode
Ad Diepenhorst: Man met geit
Koor:
Ulfts Mannenkoor o.l.v. Piet van der Sanden
Muzikanten:
Dries Bijlsma, gitaar
Lucy Legeland, stem en libretto
Reinder van Raalte, piano
Regie: Irene Kriek
Composities van:
Bert Pfeiffer
Paul op den Camp
Firma Weijland
Decor:
Marieke de Jong
Arthur Maas
Merel Veger: productie
Vormgeving flyer: Fanfareontwerp.nl
Techniek DRU:
Robbert Arentz
Daan de Bruijn
Video:
Tervoert
MET VEEL DANK AAN
Het Ulfts Mannenkoor
De DRU Cultuurfabriek
SSP hal Evenementen plus vrijwilligers
Paul Knaven: hand- en spandiensten
Jan Tinnevelt: inspiratie
Peter Bresser: historische achtergrond
Jan Fabre: inspiratie
OVGG - kostuumondersteuning:
Mient ten Brink en Maria van Aken
Stichting IJsselvaart, Ulft
Landwinkel Luemes, Ulft
Second life, Gaanderen
Shelter Tents & Events, Doetinchem
Netterden Zand en Grind BV
Kok Transport, Ulft
BOEi industrieel erfgoed, Amersfoort
Nederlands IJzermuseum, Ulft
Koos Wolters
Het Koelhuis, Zutphen
Niek van der Sprong, Zwolle
en vele anderen
REACTIES
Op de Blog van Hans Mellendijk:
Gisterenavond mooie voorstelling gezien, wat men dan noemt locatietheater, het DRU-industriepark werd onderdeel van een jubileumvoorstelling. De SSP-hal speelde de hoofdrol in een prachtig geënsceneerd muziektheaterstuk door Firma Weijland en Consorten. Een schitterend bewijs wederom wat de mogelijkheden van deze hal onze streek kunnen bieden.