KRAEJ 2013
HEIND 2014
Broer Herman, Het Narrenschip
Onder een enorme beuk in hun tuin vinden de zes broers van wijlen Herman een 400 jaar oude bouwtekening van een boot: het Narrenschip. Door deze vondst zijn de broers vastberaden een eeuwenoude familietraditie in ere te herstellen: als narren op het narrenschip van stad naar stad varen en nieuwsgierigen vermaken. De broers gaan noest aan het werk en oefenen tussendoor hun narrenrol. De technische obstakels bij de heropbouw van het schip steken echter al snel bleek af bij de zware psychische last en de kwetsbaarheid van het "nar zijn".
Een voorstelling over de ernst van de gekte en de waanzin van de ernst. Over de sacraliteit van de traditie en haar dreigende ontwijding wanneer na eeuwen het absurdisme vat op haar krijgt.
INSPIRATIE
Het Narrenschip geschiedenis
Het schilderij van Hiëronymus Bosch 1494 (zie flyer) behoort tot de gedroomde boten die een symbolische reis maken. Er is geen rijkdom maar een bepaalde lotsbestemming of een ermee verbonden waarheid. Van alle romantische of satirische schepen afgebeeld op schilderijen heeft alleen het Narrenschip echt bestaan. Want ze zijn er werkelijk geweest, deze schepen, die hun verdwaasde lading van de ene naar de andere stad vervoerden. Nef des Fous, Narrenschiff, een vreemdsoortige boot die langs de rustige stromen van de Rijnstreek en Vlaanderen vaart. De steden verbanden krankzinnigen gaarne buiten de wallen. Vaak werden ze aan schippers meegegeven. Het is niet gemakkelijk deze gewoonte te achterhalen. Het is zeer wel mogelijk dat die Narrenschepen, die de verbeelding van de mensen in de eerste tijden van de renaissance hebben vervuld, oorspronkelijk pelgrimsschepen zijn geweest; sterk symbolisch gedachte schepen vol waanzinnigen op zoek naar hun verstand. (uit: Michel Foucault, Geschiedenis van de Waanzin, Boom, Meppel 1975).
MAKERS
Luc Onderbeke: tekst, spel, illustratie
Jack Weijkamp: tekst, spel
Sven De Swaef: tekst, spel
Lucy Legeland: spel en stem
Reinder van Raalte: piano en accordeon
STADSFESTIVAL ZWOLLE
Deze voorstelling is 7 keer uitverkocht)gespeeld tijdens het Stadsfestival 2013
woensdag 4 september t/m zondag 8 september | in de tuin van Thorbeckegracht 58 | duur 50 min. |