Inleidende tekst op de muur in het Stedelijk Museum zWolle:

In de tentoonstelling Kunst en arbeid, het museum als werkplaats komt het industriële verleden van Zwolle tot leven. Uniek in de expositie is de werkplaats, waar Luc Onderbeke en Firma Weijland en Consorten permanent aan het werk zijn.

Geïnspireerd door het arbeidsethos in de ijzerindustrie van hun vaders, ooms en buurmannen van nog maar één generatie terug, leggen deze kunstenaars zich toe op het thema ‘kunst en arbeid’. Ze laten zich inspireren door de objecten die getuigen van het industriële verleden van Zwolle en de Oude IJsselstreek, kunstwerken waarin de industrie en de werkende mens zijn vastgelegd en fotowerk van Gerrit Jacobus Wispelweij (1850-1916). Hij legde de ijzergieterij en machinefabriek Fa. G.J. Wispelwey & Co en haar producten in het Zwolse straatbeeld vast.

Alles wat tijdens deze tentoonstelling ontstaat, het beeld, het gedicht, het verhaal en het lied, wordt aan het publiek gepresenteerd in performances en in de Neerslagkast van beeldend kunstenaar Marieke de Jong. Een selectie hieruit wordt gebundeld in een publicatie, waarvoor u zich nu al kunt inschrijven.

In deze levende expositie ontmoeten verleden en heden elkaar en smelten cultuurgeschiedenis en hedendaagse kunst op bijzondere wijze samen.

Met dank aan:
Gemeentemuseum Helmond
Historisch Centrum Overijssel Zwolle
Het Nederland IJzermuseum Ulft
Luc Onderbeke
Firma Weijland en Consorten
Marieke de Jong
Arthur Maas

Share