HEIND 151 verdrietige Verhalen uit een middelgrote Stad

Jacob loopt met zijn hond door de stad. Vaak gaat hij zitten op een bankje in het park, op het plein of in een koffietent. Voorbijgangers vertellen hun  intieme en kwetsbare zaken. De hond kwispelt terug en past zijn mimiek aan het gevoel van de ander aan. Vervolgens danken Jacob en zijn viervoeter de spreker hartelijk. In deze verhalenbundel rijgen de verhalen zich als vanzelfsprekend aaneen, tot het verdriet van een middelgrote stad.

Verkrijgbaar voor 17,50 euro via Uitgeverij Fagus | Hans de Beukelaer

Foto         Dinie Wikkerink
Redactie  Nic Adema
Uitgever   Fagus | Hans de Beukelaer, IJzerlo
Opmaak   Letters en Plaatjes | Thijs Mertens
Drukwerk  Grafistar, Lichtenvoorde
ISBN   978-94-91634-87-1

Met dank aan Firma Weijland

Heind voorwoord
Je kan Jack Weijkamp sowieso een verzamelaar noemen. Jawel, net als die eekhoorn of oudijzerboer heeft hij, volgens mij, ergens een verzamelhok van verhalen van het bijzondere soort. Ik noem ze: dichtbij-verhalen. Heind is nabij.

Ik zie hem hier in de buurt vaak lopen samen met die hond van hem. Hij groet de mensen en de dingen om hem heen. Hij steekt zijn hand op naar hen die zijn pad kruisen. Ik kan me voorstellen dat hij als een spons is, een opslurper. Hij heeft graag een gesprek. Dan zie ik hem ergens koffiedrinken, de krant lezen, hard lachen en weids gesticuleren wanneer hij praat.

Ik vermoed dat hij een werktuig bezit waar hij deze ontmoetingen en gesprekken doorheen stort. Het zal het vergiet van zijn verbeelding zijn: ‘De verbeelding ziet meer dan het oog’, zei eens iemand, ‘en hoort ook veel meer dan het gewone oor’, zou ik daaraan toe willen voegen.

Ik kan me voorstellen dat Jack Weijkamp met deze bundel met verdrietige verhalen een verborgen meer in een bos met ochtendzon heeft gegraven. Ja, en ik ga als een hert drinken en vervolgens baden en zwemmen. Ik ben verheugd en hoop dat het lang mag duren!

J. De Haas